Silveer Van den Broeck is een uiterst bekende naam in het professionele muziekmilieu!
Na de Latijn-Griekse humaniora te hebben gevolgd aan het Koninklijk Atheneum van zijn geboortestad Lier en muziekstudies te Mechelen kiest Silveer Van den Broeck voor professionele muziekstudies aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij ondermeer orkestdirectie bij René Defossez en André Vandernoot volgt.
Daarna volgt een indrukwekkende loopbaan in de muziekwereld en het onderwijs: Vanaf 1962 wordt hij fluitistsolist aan de KVO te Antwerpen en in 1968 aan het Groot Symfonieorkest van de BRT/RTB. In 1967 stapt hij tevens in het muziekonderwijs als leraar fluit aan de stedelijke muziekacademie te Lier en van 1971 tot vandaag is hij docent fluit aan het stedelijk Conservatorium te Mechelen. Hij doceerde ook fluit aan de stedelijke muziekacademie Willebroek van 1972 tot 1978.
Naast een succesvolle loopbaan als fluitsolo van het Groot BRT/RTB symfonieorkest, creëerde hij via recitals, concerten en radioproducties verschillende nieuwe werken van Belgische componisten.
Vanaf 1970 begint, naast het dagelijkse werk, ook de orkestdirectie en wel met het Omroeporkest en het Groot Symfonieorkest van de BRT/RTB. Snel volgen uitnodigingen tot gastdirecties bij het NOB, de Philharmonie Antwerpen, het orkest van Luik, het Angelicum van Milaan, Radiosinfonieorchester der sender freies Berlin, Istanbul State Symphony orchestra, Gottwaldow Symphonic Orchestra, Orchestra Lirica de Tirreno in Bastia, Radio-sinfonieorchester Stuttgart, Alte Oper Frankfurt, Nationaltheater Mannheim…
Tussen 1978 en 1982 leidt hij de orkestklas van de Muziek Academie te Sint-Niklaas. Van den Broeck was ook verbonden als muziekregisseur aan de VRT en begint in 1978 zijn loopbaan aan de opera. Na 4 jaar gastdirecties aan de KVO ruilt hij in 1978 de BRT voor de Operadirectie.
Als eerste dirigent Antwerpen wordt hij aangezocht om het muziekdirecteurschap op te nemen van de Opera te Gent wat later uitmondt in de Opera voor Vlaanderen. Zijn eerste Parsifaldirectie in de OVV vindt bij sommige buitenlandse solisten dergelijke weerklank dat hij prompt in 1985 uitgenodigd wordt als eerste dirigent aan het Nationaltheater Mannheim. Hier dirigeert hij verschillende internationaal getinte voorstellingen en vergroot hij zijn operarepertorium tot 82 verschillende werken, waaronder de Ring, Salomé, Rosenkavalier, Elektra, Frau ohne Schatten, het Italiaanse repertoire… Evenwel wordt hij even later gevraagd terug te keren naar het vaderland om er de directie van de OVV op zich te nemen. Na lang aarzelen en heel wat onderhandelingen in Mannheim en hier te lande aanvaardt hij het voorstel. In de OVV werkt hij o.m. met Silvia Sass, Christina Deutekom, Raïna Kabaivanska, José Van Dam, Jules Bastin, Marilyn Horne…Van den Broeck leidt als artistiek directeur het OVV Antwerpen-Gent tot deze instelling in 1988 de deuren sluit.
Buiten het operawerk creëert hij met de verschillende orkesten in het land vele nieuwe composities van landgenoten naast het “ijzeren” repertoire. Hij dirigeert het BRT orkest op het jubileumfeest 60-40 van Koning Boudewijn. Talrijke plaatopnames met de Belgische orkesten voor het ministerie van de Nederlandse cultuur staan op zijn actief, met name werk van Van Hoof, Welffens, Van de Woesteyne, De Vocht. Met het BRT-Philharmonisch maakt hij CD-opnames van werk van Benoit, Durlet, Meulemans, Mortelmans, R. D’Haene… Zijn “Façade” cd uit 1993 van W. Walton kende een weergaloos internationaal succes.
Van 2001 tot aan zijn pensioen was Silveer Van den Broeck professor orkestdirectie aan de Erasmushogeschool Brussel, departement Koninklijk Conservatorium.
Als interimdirigent werd ons orkest “meesterlijk” door hem geleid in het najaar 2008.