Joris Decolvenaer werd geboren te Mechelen op 10 juli 1988. Zijn eerste vioollessen kreeg hij van zijn moeder, Marleen Dupont, op vierjarige leeftijd. Zijn universitaire studies begon hij in “Mansfield University”, PA in de Verenigde Staten van Amerika. Daar kreeg hij vioollessen van Prof. Kenneth Sarch. Ook groeide daar zijn interesse in dirigeren en nam Joris zijn eerste lessen in orkestdirectie.

Joris vervolgde zijn directielessen aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Ivan Meylemans en in het Conservatoire Régional de Lille (Frankrijk) in de klas van Jean-Sébastien Berreau, Laurent Goossaert en Alexandre Bloch. Ook volgde hij privélessen bij Silveer Van Den Broeck.

Zijn vioolstudies vervolledigde Joris in de klas van Prof. Shirly Laub aan het “Conservatoire Royal de Bruxelles”, waar hij in 2013 zijn Master-diploma behaalde, en in de Hochshüle für Musik, Darstellende Kunst in Frankfurt (Duitsland) bij Prof. Ulrich Edelmann.

Al van jonge leeftijd interesseerde hij zich in de wereld van het orkest. Zo werd hij uitgenodigd voor tal van jeugdorkesten, zoals het Europees Jeugd Orkest (EUYO), het Gustav Mahler Jugend Orchester (GMJO), het Nationaal Jeugd Orkest Nederland (NJO) en de Junge Deutsche Philharmonie (JDPh). Ook deed hij heel wat orkestervaring op bij professionele orkesten, zoals het Nationaal Orkest van België, Le Concert Olympique, het Orkest der Lage Landen, Brussels Philharmonic Orchestra en Williamsport Symphony Orchestra.
Hierdoor speelde hij onder bekende dirigenten als Vadimir Ashkenazy, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw, Bertrand de Billy, Jaap van Zweden, Ludovic Morlot, Helmut Haenchen, Krystian Järvi, Gianandrea Noseda en Ennio Morricone.

Joris is stichtend lid en dirigent van het Bangalore City Chamber Orchestra te Bangalore en het Chamber Orchestra of Goa in Indië. Ook dirigeert hij regelmatig het symfonisch ensemble van het Conservatorium van Rijsel, alsook het strijkorkest Violinis te Hamburg.

Sinds 2019 is Joris dirigent van het Kempens Symfonisch Orkest te Nijlen.

Als violist speelt Joris in het Zerkalo Quartet, een strijkkwartet dat gebaseerd is in Brussel. Opgeleid door leden van het Alban Berg Quartet, Prazak Quartet, Artemis Quartet, Danel Quartet en het Diotima Quartet, spelen ze regelmatig concerten in België, Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Joris Decolvenaer is laureaat van verschillende muziekwedstrijden, zoals de Supernova- wedstrijd en de Leos Janacek International Competition. Hij is alsook ontvanger van de VOCATIO beurs.