Dirk Boiy studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij in 1979 Hogere Diploma’s behaalde voor hobo en kamermuziek. Hij werd benoemd als solo-hoboïst in het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, waar hij onder leiding van ’s werelds bekendste dirigenten speelde. Tegelijkertijd doceerde hij kamermuziek aan het Conservatorium van Antwerpen.

Hij begon zich meer en meer te interesseren in het dirigeren en werd dirigent van het Kempens Symfonisch Orkest tussen 1986 en 1997.

Vervolgens werd hij voorgesteld aan Sir Simon Rattle, bij wie hij enkele jaren studeerde en die het volgende over hem schreef: “Here is a man who is obviously full of music. A sensitive, intelligent and well-prepared musician. He deserves as much as anyone I have met, to have an enormously succesful conducting career”.

Hij assisteerde Sir Simon Rattle bij verschillende concerten en is nu co-hoboïst van de Nationale Opera, de Muntschouwburg, waar hij ook verschillende producties dirigeerde met het Symfonisch Orkest van de Nationale Opera. Dirk Boiy werd uitgenodigd door het Asian Youth Orchestra om als assistant van Sergio Commissiona het orkest voor te bereiden op tournees in Azië en Europa. Hij werd ook aangesteld als dirigent en artistiek directeur van het European Festival Orchestra.